Vandaag bouwen in een context van klimaatverandering

Vandaag bouwen in een context van klimaatverandering

Terug naar de lijst

De opeenvolgende hittegolven van de laatste jaren dwingen ons om de ontwerpen van onze woningen te herbekijken en ze beter aan te passen aan de significantere temperatuur verschillen tussen verschillende seizoenen. Hoewel de isolatie van bestaande en toekomstige woningen centraal staat in alle topics over het klimaat en het milieu, kan ze gecombineerd worden met andere aanpak methoden om ervoor te zorgen dat je woning comfortabeler wordt en dat er echt energie wordt bespaard.

1/ De rol van isolatie

We kunnen het niet genoeg herhalen: ISOLEER je huis! TEAM construct, zich bewust van het effect van energiebesparing op de gezondheid van onze planeet, doet er alles aan om warmteverliezen te voorkomen! Zo wordt bij TEAM construct een isolerende polyurethaan laag van 12 cm op de vloerplaat angebracht, alsook thermische onderbrekingen aan de voet van de buitenmuren. De muren zijn opgebouwd uit een 14 cm dik binnenspouwblad, een 14 cm dikke isolatiedaag van minerale wol en een gevelsteen van 10 cm. Ook het dak draagt zijn steentje bij, dankzij een laag minerale wol van 22 cm ter isolatie van de spanten en een laag van 44 cm ter hoogte van de trekkers.

2/ De rol van de raamopeningen

Alles hangt af van het seizoen! In de winter zal het huis op natuurlijke wijze opwarmen dankzij de ramen op het zuiden. Zorg in de zomer echter voor een doeltreffende zonwering om te voorkomen dat het huis oververhit raakt (zonnescreens windvast met verticale terugloop, bv.)

3/ De rol van ventilatiesysteem D

De ‘warme’ lucht wordt uit de vochtige kamers continu afgevoerd en dan gefieterd in de koele kamers geblazen. Zo houdt de dubbele ventilatiestroom het thermisch evenwicht in stand. Dit basisprincipe werkt heel goed in de tussenseizoenen. Maar tijdens hittegolven is het nodig om dit systeem bij te springen. Tijdens de nacht zorgt een intense ventilatie per bypass ervoor dat het gebouw overdag opgehoopte warmte kwijt raakt en de woning afkoelt dankzij de koelte van de nacht. De sleutel-op-de-deur huizen van TEAM construct worden systematisch uitgerust met mechanische ventilatie met dubbele flow, bypass en warmterecuperatie. Kiezen voor TEAM construct betekent kiezen voor een leven in harmonie met de uitdagingen van de klimaatverandering! Lastenboek – Onze Benadering | TEAM construct