Enkele eenvoudige handelingen om je huis winterklaar te maken

Enkele eenvoudige handelingen om je huis winterklaar te maken

Terug naar de lijst

In dit artikel geeft TEAM construct een overzicht van aandachtspunten die je zeker moet bekijken om een warme winter zonder onaangename verrassingen tegemoet te gaan! Gelukkig zijn nieuwbouwwoningen vandaag goed uitgerust om de winterse problemen het hoofd te bieden!

Controle van je ramen

De ramen zijn een gekende bron van warmteverlies! Een heel simpele test is je hand in de buurt van het raam te houden wanneer de temperatuur buiten laag is. Je zal het snel merken wanneer er tocht doorkomt. Als dat het geval is, wil dat zeggen dat koude buitenlucht via de voegen van je ramen naar binnenkomt. Aarzel niet om aan je vakman een controle van de ramen en de kaders te vragen. Zo vermijd je energieverspilling. Denk er ook aan je ramen te wassen om zo een maximum aan licht in je huis binnen te laten.

Controle van je verwarming en ventilatie

In sleutel-op-de-deurwoningen installeert TEAM construct een mechanische ventilatie met dubbele flux die 80% van de warmte recupereert. Met dat systeem kan gefilterde lucht in de woonkamer en slaapkamers stromen en wordt vervuilde lucht uit de badkamer en keuken gehaald. Voor de warme en vochtige lucht naar buiten geduwd wordt, komt het langs een thermische wisselaar om calorieën te recupereren. Laat je verwarmingssysteem regelmatig onderhouden om te vermijden dat je in de winter in panne valt… Kleine raad: plan het onderhoud van je verwarmingsketel in de zomer, wanneer chauffagisten minder druk bezet zijn. Profiteer van die periode om je radiatoren te ontluchten en af te stoffen! Stof absorbeert warmte, dus poets goed tussen de muur en de radiator en tussen de lamellen van de radiator. Wat de ventilatie betreft is het belangrijk om een goede vernieuwing van de lucht in de woonruimte van de woning te garanderen! Als je wasbare filters hebt, aarzel dan niet ze in een mengsel van warm water en zeep te laten weken om vuiltjes te verwijderen. Als je woning beschikt over een open haard of een schouw, laat die dan vegen voor de winter! We herinneren je eraan dat het in België verplicht is je schouw te vegen.

Controle van de waterleiding

Externe kranen moeten absoluut geledigd en gesloten worden voor de eerst vrieskou, om te vermijden dat de leidingen springen door de kou. We raden ook aan om externe leidingen te isoleren.

Contorle van je goten

Om te vermijden dat je goten verstopt geraken door dode bladeren, maak je ze zuiver voor de winter. Zo kan het water vrij lopen en loop je niet het risico dat het stilstaat en bevriest, wat voor gebarsten goten kan zorgen.

Controle van tuin en omgeving

Je weet wat ze zeggen: “voorkomen is beter dan genezen!” Een toertje in de tuin vermijdt onaangename verrassingen, zoals een tak die kan afbreken en zo je omheining vernielt. Ruim ook het speelgoed van je kinderen en je tuinmeubelen op… Als je geen tuinhuis hebt, kan je ze gewoon aan elkaar binden en bedekken met een afdekdoek om ze te beschermen en te vermijden dat ze gaan vliegen en tegen je ruiten eindigen. Denk eraan voldoende strooizout te voorzien om de parking en de omgeving rond je huis vrij te maken.

Eens al die taken zijn uitgevoerd, geniet je van een tasje thee in de warmte en bedenk je hoe een goed onderhouden huis op lange termijn zijn waarde prima behoudt!